Osztrák borok
A bor több mint kétezer éve az osztrák(-magyar) kultúra része. Az régi hagyományok tisztelete mellett Ausztria mára modern bortermelő országgá vált, mely a pincészetek építészeti stílusában is megmutatkozik, valamint az új technológiák alkalmazásában, a kísérletező kedvben, amely pl. a natúr borok magas minőségi szintre emelésében is tettenérhető.
Az osztrák borok már három évtizede kitartóan fejlődnek az egyre jobb minőség irányába. Az osztrák borok, legyen az a Zöld veltelini (Grüner Veltliner), egy stájer Sauvignon blanc vagy egy Kékfrankos (Blaufrankisch), Zweigelt, még Tokióban vagy akár New Yorkban is keresett cikké váltak. Merlot és a Cabernet sauvignon, mind-mind megtalálhatók Ausztria egyes régióiban. A Zöldveltelini vagyis a Grüner Veltliner az utóbbi években a világ egyik legkedveltebb fehérborává nőtte ki magát, sőt a világ más részein is egyre gyakrabban ültetik. Emellett a borszakértők olyan izgalmas ritkaságokat is felfedeznek az országban mint a Cirfandli (Zierfandler), a Rotgipfler (a Fűszeres tramini és Piros veltelini keresztezése), vagy a Piros veltliner (Roter Veltliner).