Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mindenki szereti: a Cabernet sauvignon

Mindenki szereti: a Cabernet sauvignon
A Cabernet sauvignon valószínűleg a világ legismertebb kékszőlő fajtája. Ez az a szőlő, ami Bordeaux-t híressé tette, és amely a Napa-völgy hírnevét világszintre emelte a kilencvenes években. Mára vezető helyét apukája, a Cabernet franc vette át, de a sauvignon mindenképpen dobogós maradt.

Szőlész körökben a Cabernet népszerűségét igen vastag héjának köszönheti, kvázi sokkal könnyebb a növényvédelme, eredményesebben lehet termelni, mint más fajtákat. A Cabernet sauvignon vastag héja a növény strapabírásának kulcsa, a szőlőbirtokok különféle talajösszetételeit és éghajlatait illetően lényegében sikeresen termeszt Cabernet sauvignont minden ország, amely elegendően meleg éghajlattal rendelkezik ahhoz, hogy következetesen be tudjanak érni a nemesebb kékszőlő fajták. Ide tartozik az a kedvező tulajdonsága is, hogy apró bogyóiban kevés a lé, így mély színt, összetett, mély és koncentrált ízeket, valamint harsány tannint nyújtanak.
 

Cabernet sauvignon ültetvény


Története


A világ egyik legismertebb és legelterjedtebb szőlőfajtája, a Cabernet sauvignon Franciaországból, ezen belül is az óceánhoz közeli Gironde megyéből származik. Sokáig egy mára kevéssé ismert Biturica nevű szőlőfajtát tartottak az ősének, de egy 1997-es DNS-kutatás után kiderült, hogy két szülője a Cabernet franc és a Sauvignon blanc, és ő maga a természetben végbement spontán kereszteződés szülötte. A fajta első említése a XVIII. századra vezethető vissza, ekkor Petit cabernet volt a neve. Bőtermő, késői rügyfakadás mellett viszonylag későn érő fajta, ezért is fontos, hogy a tenyészidő hosszan tartson, legyen ideje beérni, fontos a klíma, a kitettség és az adott dűlő fekvése.

Érdekesség, hogy a világon szinte mindenhol ismerik, neve általánosan elterjedt, tulajdonképpen a borvilág Coca Colája, a csak „cabernet” rövidített elnevezésen szinte biztosan a Cabernet sauvignont értik, a franc sokkal kevésbé ismert.

egy ausztrál Cabernet sauvignon


Termőhelyei


Nem tekintjük ősi szőlőfajtának, hiszen a 18. század végéig nem volt komolyabb hatással a borvilágra. Pályafutását a franciaországi Médocban (Bordeaux) kezdte és a XX. század végére pedig minden szempontból behozta korábbi lemaradását, hiszen szinte mindenhol megtalálható a világban Franciaországtól kezdve Románián és Magyarországon át, Kínán keresztül egészen az Egyesült Államokig, köszönhetően a potenciálisan magas minőségének. Jelenleg a világon a legtöbbet termelt kékszőlőként tartják számon.

Magyarországon mintegy 2600 hektáron található, nyilván Villányban és Szekszárdon számít elterjedtebbnek, mennyiségében viszont Eger vezet. Ez is bizonyítja, hogy rendkívül alkalmazkodó, a melegebb és a hűvösebb területeken egyaránt jól érzi magát, valamint a lösz és mészkő mellett a vulkanikus talajon is izgalmas borokat ad. Immár kisebb arányban a Bikavérekben is fontos partner, valamint egyéb nemzetközi fajták házasításával is rendkívül komoly, nagy formátumú vastag, olykor elegáns borok születhetnek belőle.

Általánosságban elmondható, hogy legszebb példái olyan területekről származnak, amelyek klímája se nem túl meleg, se nem túl hideg. Nemzetközi viszonylatban legkiemelkedőbbként kezelt termőterületei: a hazájának számító francia Médoc és Pessac-Leognan (Bordeaux) mellett az amerikai Napa és Sonoma, az olasz Bolgheri, az ausztrál Coonawarra és Margaret River, valamint a spanyol Penedes.

 

Bordeaux


Borának jellemzése


Általánosságban elmondható, hogy a fajtából készült borok színben mélyek, közepes vagy magas alkohollal bírnak (nagyban függ a dűlő fekvésétől vagy általánosságban a régió klimatikus viszonyaitól), viszonylag magas sav mellett magas tannintartalom jellemző rájuk, testes és elsősorban sötét bogyós gyümölcsökre emlékeztető aroma jegyeket adnak. Hűvösebb területeken és évjáratokban fűszeres, gyógynövényes jegyek, paprika, zöld olíva és fekete ribizli, eukaliptusz dominálhat. Míg melegebb területeken, esetleg melegebb évjáratokban lekváros jegyek, és édesgyökér, olykor édeskömény jelentkezhetnek. Kifejezett fahordós jegyek, édes fűszerek jellemezhetik, ill. a nagyobb potenciállal rendelkező tételek az érlelést is meghálálják.

A Cabernet sauvignon nagyon komoly, nagy, magas minőségű borokat képes adni. Kifejezetten mély színnel rendelkezik, feketebogyós gyümölcsök, feketeribizlis, szedres és gyógynövényes területen herbás, cédrusos és paprikás jegyek is kiérezhetők a boraiból.

A magasabb minőségű Cabernet sauvignonoknak határozottan jól áll az újhordós érlelés, amely komplexitást, feketekávés, csokoládés, olykor dohányos és pörköltes jegyeket kölcsönöz a bornak, emellett a tanninokat is segít integrálni. A Cabernet sauvignon-okból készült borok hazánkban leggyakrabban a tartalmasabb, teltebb, tanninosabb stílust képviselik, egyértelműen a presztízs kategória tételei. A teltebb stílus főként a hűvösebb idők bora, amely kellemesen átmelegít bennünket, de a karakteres vörösborok kedvelői egy kicsit behűtve nyáreste vagy akár grillezésekhez is szívesen fogyasztják.


Szakmai szempontból fontos, hogy a fajta érzékenységénél és késői érésénél fogva különösen alkalmas az egyes évjáratok közötti különbség bemutatására, de máshonnan megközelítve azt is mondhatjuk rá, hogy egyes hűvösebb klímájú tájakon nem érik be nagy bizonyossággal minden évben. Az ilyen tételekből az éghajlatváltozás eredményezte felmelegedés miatt persze egyre kevesebb fordul elő.

Cabernet sauvignon


A szőlőbogyó magas fenoltartalma, mély, intenzív színárnyalatú borokat eredményezhet, így viszonylag gyakori a hosszú időn át tartó héjon áztatás, és sok esetben felmerül az igény - acéltartályos vagy fahordós érlelés után - egy hosszabb időtartamú palackos érlelésre. Egy érett gyümölcsből készített Cabernet fiatalon is vonzó lehet, de magasabb rendű, kifinomultabb és izgalmasabb formáját általában hosszabb palackos érlelés után fedi fel.
Fogyasztói körben aratott népszerűségét egyrészről valószínűleg jellegzetes, könnyen felismerhető aromáinak köszönheti. Hűvösebb éghajlatról vagy évjáratból származó tételeire a kaliforniai paprika húsa, rosszabb, - a pohárnokok és más hozzáértők által került - esetben a fűszerpaprika, míg érettebb tételeire a fekete ribiszke és a feketeszeder jellemző. 

Testes, feszes jellege és határozott tanninjai miatt jól áll neki pár év palackos érlelés és a legszebb, legmagasabb minőséget képviselő (pl. Bordeaux) palackok akár tizenöt-húsz éven keresztül is képesek fejlődni. Ha házasításban is előszeretettel használják, általában feketebogyós gyümölcsösséget, feszes vázat és struktúrát, komplexitást visz a borba.

Kifejezetten fűszerként alkalmazzák Toszkánában az ún. garázs borászatok, akik a helyi fajtának, a Sangiovese kissé bárdolatlan stílusát finomítják vele. Az eredmény egy vastag, értékes aromatikával bíró, hosszan érlelhető, de az alapnál sokkal kedvesebb, izgalmasabb, populárisabb, ugyanakkor semmi máshoz nem hasonlító, egyedi bor. Bordeaux-ban pedig a "bal part", azaz pl Médoc fő fajtája, ahol előszeretettel házasítják Cabernet franc-nal vagy Petit verdot-val.


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.