Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Chateau Escot: Médoc 2016 száraz vörösbor (Bordeaux, Franciaország)
9.110 Ft
Menny.:db

Chateau Escot: Médoc 2016 száraz vörösbor (Bordeaux, Franciaország)

9.110 Ft
Menny.:db
minőségi száraz vörösbor (Médoc, Bordeaux, Franciaország)
Gyártó: Chateau Escot Medoc, Bordeaux, Franciaország
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás

A Bordeaux-ban található Médoc alapvetően elég szerencsés helyzetben van hiszen félúton található az Atlanti óceán és a Gironde folyó között, ugyanakkor az északi szélesség 45 fokán helyezkedik el, az északi sarkkörtől és az egyenlítőtől is kb egyenlő távolságra. Az éghajlat itt tökéletes "egyensúlyban" van, hiszen elegendő nedvességet és meleget biztosít a szőlőnek a teljes vegetatív ciklusa során. Az óceán és folyó felől állandóan fújó szél  a legnagyobb nyári melegben is felfrissíti a szőlőt, esős időszakokban pedig megóvja a betegségektől.

A talaj itt különféle üledékes közetekből, kavicsból, homokból, homokkőből, agyagból és más apró kövekből áll, ami egyrészt megkönnyíti az eső utáni vízelvezetést másrészt hatékonyan összegyűjti a napi hőt, majd éjszaka kisugározza azt, ezzel is hozzájárulva az aromaanyagok kialakulásához.

A szőlőtőkék átlagéletkora 40 év. A chateau a négy fő kék fajtával fogalakozik, azaz a Merlot-val, a Cabernet franc-nal és sauvignon-nal, valamint a Petit verdot-val.

Az Escot név adószedőt jelent, mely eredetileg annak a birtoknak a neve, ahol a mai is álló kastély 150 éve felépült. 1858-ban kapta meg a birtok cru bourgeois minősítést, ami egyrészt az itt készülő borok kiváló minőségét deklarálta, másrészt adómentesen lehetett helyben és a brit szigetekre, az akkori legnagyobb piacra exportálni belőle. 1932-ben jogszabályban is rögzítette a francia törvényhozás ezt a privilégiumot, amit ugyan nem az adószabályok szempontjából, sokkal inkább a minőség kommunikálására ugyan, de a mai napig használnak. A Chateau Escot-t 2019-ben egy cseh befektetői csoport vásárolta meg a több tíz éve birtokló családtól, aki vállalta az épületek renoválását, a technológia modernizálását és a chateau borstílusának változatlan formában történő továbbvitelét.

Az Escot főbora 45% Cabernet sauvignon, 50% Merlot és 5% Petit verdot házasításában tökéletesen jellemzi a fent említett klasszikus és mégis modern, a bordói hagyományokkal szakító stílust. Az alapanyagot mészkő és homok alapkőzetű talajról szüretelték. A klíma itt viszonylag hideg, ami a szőlő lassú érését és a gazdag aromaháttér kialakulását biztosítja. Az október közepi kézi szüret tőkéletes érettségi és egészségi állapotú szőlőt biztosított a borkészítéshez. Az erjesztés hagyományos kádas technológiával történt, az érlelés 50-50%-ban barrique hordóban és tartályban ment végbe mintegy 24 hónapon át.

Elsősorban a feketebogyós gyümölcsöket, valamint egy kevés - a kifinomult hordóhasználatnak köszönhető - harmadlagos aromát, avart, bőrt, szivart vonultat fel. Szájban lendületes, mégis elegáns és mély. Kiváló, puha tanninstruktúra. Élvezetes, fiatalos és divatos hangulatú bor. Már most iható, de 10 éves potenciállal bír.

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.