Leírás
Dél-Nyugat Franciaország a legkevésbé ismert borvidék Franciaországban, bár méretét tekintve az 5. legnagyobb régiónak számít. Ahogy a neve is jelzi, az ország délnyugati részén, relatíve nagy területen szétszórva található. Négy nagyobb egységre szokták osztani, amelyek természetesen sok-sok eredetmegjelölés használatára jogosult területet foglalnak magukba. Bergerac, a Garrone és Tarn folyó vidéke, a Pireneusok és végül a Lot folyó völgye, a Malbec szőlőfajta őshazája. Utóbbi régiónak a legismertebb területe Cahors, ahol a borkészítés középpontjában a Malbec áll.
Ez a biodinamikus, Demeter minősített, IGP Côtes du Lot eredetmegjelölésű vörösbor Malbec és Merlot fajtákból készül a Beaujolais nouveau boroknál már ismert szénsavas macerációs technológiával, hozzáadott kén nélkül. Tengernyi fekete gyümölcs, szeder és finom fűszerek, az utóízben krétás és kakaós jegyekkel. Könnyedebb stílusú és üdítően zamatos vörösbor.
Neve egy francia szójátékot takar, a Cot a Loire-völgye borvidéken a Malbec hasonneve.
Cahors jelenleg kétségtelenül a legdinamikusabb fejlődő régió Délnyugat-Franciaországban. Az itt termelt borok sokszor ugyan rusztikusabbak, mint a fajta Argentínában készült és ismertebb testvérei de a borvidéken a közelmúltban egy harmincas fiatal borász generáció előtérbe kerülésével új ambíciók és lehetőségek köszöntek be a Cahors borok számára. Elhivatottságuknak és innovációjuknak
köszönhetően új lendületet kapott a borvidék és a Malbec, a Lot régió leghíresebb szőlőfajtája.
A Château Les Croisille egyike azoknak a szőlőültetvényeknek ill. borászatoknak, amelyek részt vesznek ebben a forradalomban, fenntartható gazdálkodási gyakorlatok és modern borkészítési technikák alkalmazásával. A családi kézben lévő borászati vállalkozásban jelenleg a legfrissebb generáció irányítása alatt sok változás történt mind borászatilag, mind a szőlőültetvényben. A birtok kibővítette termőterületét, és 2010 óta átállt az ökológiai szőlőtermesztésre. A Croisille család ma 30 hektáron biodinamikus módszerrel műveli szőlőit és borászkodik, arra törekedve, hogy olyan borokat készítsenek, melyek tökéletes összhangban vannak a régió egyedi mészköves terroirjával.