Leírás
Klasszikus Irsai Olivér. Kirobbanóan friss, szinte parfümösen gyümölcsös: friss csemegeszőlő, illetve a virágos rét illatai érkeznek: gyöngyvirág, akác, bodza. Ízében muskotályos, olykor citrusos, ropogós savakkal, szinte üditőitalos habitussal.
Illatintenzitásban verhetetlen, és primőr borként elkészítve minősége kiemelkedő.
Az illatos fehérborok csapatának legkedveltebb tagja a jellegzetes, intenzíven muskotályos, virágos illatú, gyümölcsös, szőlős zamatú Irsai Olivér. Közel kilencven évvel ezelőtt nemesítették, egy ideig csak csemegeszőlőként telepítették, azonban 1959-es fehérborszőlőként történt állami elismerése óta egyre elterjedtebbé és kedveltebbé vált, mára pedig igazi sztár az illatos fehérborok között.
A gasztronómiában az Irsai Olivér borok üdeségük, könnyedségük, illatosságuk, és zamatgazdagságuk miatt hasonló adottságú ételekhez párosíthatók. Akár roppanós salátáról, akár fehér húsokról van szó, de akár az indiai konyha fűszeres, illatos fogásai is remekül társíthatók hozzá, főleg, ha pár gramm maradékcukor is kerekíti a bort. Ha tésztát készítünk, mindenképpen könnyű szósszal koronázzuk, ha sajtot majszolgatnánk hozzá, az Irsai minden hasonló ételhez jól passzol, de egy baráti dumálást is elkísér.