Leírás
Az Albarossa a franciaországi Ardeche régióból származó Chatus (más néven Bournin) és a Piemontban őshonos Barbera szőlőfajták keresztezése, amelyet 1938-ban az olasz borász, Giovanni Dalmasso professzor fejlesztett ki.
A fajtát korai éveiben nagyrészt nem értékelték, és csak az 1960-as és 70-es években kezdték megfelelően tanulmányozni. 2001-ben az Albarossa végül Piemont minőségi szőlőjévé vált, és napjainkban leginkább a Monferrato Rosso DOC borokban használják.
Fajtaborként az Albarossa a Nebbiolo számos aromájával rendelkezik, mint például az ibolya és a rózsa, de hiányoznak belőle a Nebbiolo jellegzetes kátrányos jegyei. Ízében az Albarossa jobban hasonlít a Barberára, és jellemzően szárított néha friss fűszernövényes, valamint rengeteg piros gyümölcsös karaktert mutat.
Albarossa. Már a neve is olyan, mint a Ferrari Testarossa újabb típusa lenne... Meglepően modern bor, megfelel mindenfajta 21. századi divatnak (mert bizony van ilyen): fűszeres, gyümölcsös, nem terjengő, elegáns, de mindenfajta nehézség nélkül elfogy egy palack akár étkezés nélkül is. Nincsenek savas utóízek és szájösszehúzó, maró tanninok.
Érdemes egy kicsit, úgy 16C-ra behűteni.