Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Folly Arborétum, szőlőbirtok és Borászat, Badacsonyörs

A Badacsonyban található Folly Arborétum ma az egyetlen magánkézben és egyben az alapító család tulajdonában lévő növénygyűjtemény Magyarországon. Természeti értéke felbecsülhetetlen, az örökös, Folly Réka munkája mind a kertet, mind a borászatot tekintve egyedülálló.

Folly Gyula (1867-1915) pécsi orvos volt az, aki elsőként az 1900-as évek elején a hegyoldalba, az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat ültetett. A terület, amelyen a telepítést megkezdte, kb 4000 nm volt, amely ma is a gyűjtemény magját képezi (XI. a. parcella – Öregarborétum). Olyan fajokat igyekezett összegyűjteni, amelyek jól hasznosítják a Balaton helyi mérséklő klímáját, és jól tűrik a szárazságot is. Elsősorban a mediterrán és más világrészek hasonló adottságú területeinek növényeire koncentrált. Felvette a kapcsolatot külföldi, főleg nyugat-európai faiskolákkal, amelyek a kiválasztott anyagot több éven át előnevelve, kosarakban szállították le neki. Mintegy 100 növény telepítése során 60 m3 követ termeltek ki a kézzel ásott ültetőgödrökből. A növények ültetéséhez szükséges vizet szamárháton a Balatonból faedényekben szállították fel. Akkoriban a  telepítéseket tudatos kerttervezés nem előzte meg és mivel Magyarországon ismeretlen fajokat telepített, nem ismerte azok nálunk várható méreteit, éppen ezért az arborétum régi központi magja jelenleg helyenként sűrű, tisztás foltok pedig ott találhatók, ahol a növények az elmúlt aszályos időszakban kipusztultak. Az alapító halála és az első világháború megakasztotta a telepítés lendületét. A két világháború közötti boldog béke éveiben szünetelt az arborétum fejlesztése. Ezalatt a család – az édesapa iránti tiszteletből – igyekezett a kis arborétumot fenntartani. Szerencsére a második világháború alatt nem érte nagyobb károsodás a kertet.

kilátás a Folly Arborétumból

1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba, ezzel a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került. Majd a nagypapa, Folly Gyula közel kerülvén a kerthez, 1953-ban újra megkezdte az egzóták telepítését. Először az arborétumban található lakóház előkertjét, környékét ültette be. Majd fokozatosan észak felé haladva, a többi teraszra is került növény. Nem sokkal ezután történt az Öregarborétum mellett 1964-ben az atlasz cédrus állományszerű telepítése és 1970-ben a valódi európai ciprusok ültetése.

A kapcsolat a Badacsonyi Állami Gazdasággaligen jó volt, erről Folly Gyula gondoskodott, pont azért, mert dédelgetett terve volt a családi birtok visszaszerzése. A gazdaság több parcellát adott át a gyűjteményes kert bővítésére, amelyeken a szőlőt már régebben kivágták. Az átvett szőlőterületeken a telepítő munkát már az unoka, Réka apja, Folly Gyula agrármérnök végezte. 1977-ben díszfaiskolát létesített a lakóház bejáratával szemben, amelynek bevételéből biztosította az arborétum egyre növekvő fenntartási költségeit. Természetesen a gyűjteményes kert idősebb részén is végzett további ültetéseket. 1981-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról mintegy száz „új” növényfajt, illetve fajtát hozott. Az 1980-as évek közepe táján az arborétum területét állami támogatással bekerítették, ezzel megakadályozva a vadkárosítást és a lopásokat. A rendszerváltáskor az állami álláspont szerint - a család által fenntartott - arborétum akkora értéket képvisel  hogy kárpótlási jegyért nem, hanem csak készpénzért van mód a visszavásárlásra. Így vált ismét az egész terület a Folly család tulajdonává.

2010-ben a negyedik generáció - Folly Réka és családja - is bekapcsolódott a munkálatokba. Az arborétum és a borászat fejlesztésével folytatják a több mint egy évszázados családi hagyományt.

Folly Réka

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.

A szőlőtermesztés felvirágoztatása a Folly szépnagypapához köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt.

Nemcsak a mikroklíma, és a Balaton víztükre, de talaj tekintetében is különleges a borvidék. Általában a bazalt a meghatározó, de mészköves, vörös permi homokköves talajjal is találkozhatunk.

A Folly borászat a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít, fő fajtái a Szürkebarát, a Muscat ottonel, az Olaszrizling és Badacsony fajtái a Budai zöld és a Kéknyelű.

Boraik nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek, mint a Cédrus, hordós érlelést is kapnak. Legkedveltebb boruk a gyümölcsös ízvilágú Boróka, amely Muskotály, Olaszrizling és Szürkebarát házasításának az eredménye, és az elegáns Cédrus, amelyet szintén az arborétum szőlőjéből, Olaszrizling és Szürkebarát házasításával készítenek.

Évente 45.000 palack bort állítanak elő.

Rendezés: