Leírás
Budai zöld egy őshonos, magyar szőlőfajta, mintahogy a neve is mutatja elsősorban a budai (Sas-hegy, Sváb-hegy, Rózsadomb, Budaörs) szőlőskertekben volt elterjedt a filoxéra vész előtt. Aztán a XX. sz. második felétől Badacsonyban kezdték el újra ültetni, de nem feltétlenül azért, hogy bort készítsenek belőle, hanem egy - a szőlők között ritka - tulajdonságának köszönhetően: ti. a Kéknyelű fajta borzópárja a Budai zöld fajta, nélküle a Kéknyelű nem terem.
Csak, később, a kilencvenes évek végén kezdtek el bort készíteni belőle, köszönhetően annak, hogy a különleges, egyedi ízvilágú borok kedtek népszerűek, keresettek lennei. Borát sokan férfiasnak, kissé bárdolatlannak tartják, hiszen markáns „badacsonyi” savvilág jellemzi, ami a záloga a hosszú érlelhetőségének is. Ízben kimondottan zöldfűszeres, kiegészülve a Badacsony bazaltásványaival, és illatában a Folly összes borára jellemző gyantássággal.
Fogyaszthatjuk önmagában, mint remek terroir bort, valamint élvezhetjük fehérhúsú halakkal is.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 9-11C