Burgundia és a világ legjobb Pinot noir-jai
Burgundiában a borok nagy része négyféle szőlőfajtából készül és általában önálló fajtaborként kerülnek forgalomba. A mészkővel borított talajokon (általában) Chardonnay és Aligoté, míg a márgás, agyagoson (általában) Pinot noir és Gamay terem.
A termés - csakúgy, mint Bordeaux-ban - itt sem minden évben egyforma, de még a rosszabb évek borai is remekek, a jobb évek tételei pedig utánozhatatlanok. A Cote d'Or-on gyümölcsösebb, míg régión belül délebbre, Macon-ban, ahol többet süt a nap, fűszeresebb tételek születnek. Itt a bor lágysága, eleganciája a legfontosabb, nem szabad várni erős, testes, nagy alkohollal töltött borokat, a Pinot noir nem ilyen! Könnyed, decens elegancia, friss gyümölcsösség, utánozhatatlan savstruktúra, komplexitás, tömörség - a kevés sok esetben több alapon...