Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Languedoc, a világ egyik legnagyobb borvidéke

Languedoc és Roussillon együtt a világ legnagyobb borvidékének számítanak, az innen származó borok mennyisége a 2000-es évek elejéig meghaladta az Egyesült Államok teljes produktumát.

A XIX. század végéig Languedoc minőségi borairól volt ismert, az iparosodás időszakában azonban profilt váltottak, hogy olcsó vörösborral szolgálják ki a munkások egyre nagyobb tömegét. Ebben az időben jellemző volt, hogy a gyarmatukként működő Algériából érkezett erősítés a túlterhelt szőlők vékony borainak feljavítására.

A filoxéra csapást mért a területre: jó minőséget adó, mészköves talajú hegyoldalaira ugyanis jó ideig nem találtak megfelelő alanyokat, a kivesző hagyományos fajták helyett pedig a sík területeken gyengébb, egyszerűbb bort adó szőlőfajták terjedtek el. Az igazi változást a modern kor hozta: az EU legnagyobb borfelesleget produkáló területeként ugyanis nem volt más választásuk, mint nagyobb jelentőséget tulajdonítani a minőségnek. Ma ehhez a régióhoz főleg bormárkákat kötünk; itt a legtöbb francia borvidéktől eltérően igazán fontosak a szőlőfajta-megnevezéssel ellátott palackok.

Rendezés: