Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Neszmélyi borvidék

Neszmély igazából a rendszerváltás után néhány évvel kezdett hazai és egyben nemzetközi ismertséget is szerezni, amikor a ma is létező és széleskörű figyelmet kivívó, magyar tulajdonú Hilltop Neszmély pincészet kezdett nagyarányú fejlesztésekbe a borvidéken. Azóta a neszmélyi borok stílusa a nemzetközi ízlést követi és ezt felismerve történtek telepítések, hiszen a Hilltop a kezdetekkor magyar borok brit exportjára jött létre. Bárki által könnyen fogyasztható, acéltartályban hűtött, irányított erjesztéssel, jellemzően illatos fajtákból készült borok találhatók itt. Ezek a relatíve gyorsan és alacsonyabb költséggel készült borok nem rejtenek nagy potenciált, komplexitást, nem mutatnak be mély aromavilágot. Feladatuk, hogy az adott pillanatban friss, üde, frissítő élménnyel ajándékozzanak meg bennünket. Ezt erősíti Neszmély kiegyenlített klímája és löszös meleg talaja is, így a fehér fajták vannak túlsúlyban a kékszőlővel szemben. A borvidék aromatikus fajtái az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres, a Királyleányka, a Fűszeres tramini, a Sauvignon blanc, és a Szürkebarát, visszafogottabb aromatikával a Chardonnay bor és az Olaszrizling rendelkezik. A Hilltophoz érdemes borkóstolóra bejelntkezni, életreszóló élmény a Duna látványával, naplementével bort ízlelni.

Neszmélyi Duna-látkép, itt tartják a borkóstolót

Rendezés: