Szekszárdi borvidék
A Szekszárdi borvidék a Tolna-Baranyai-dombság és a Dunamenti-síkság között terül el, a Sárköztől nyugatra. A Szekszárdtól Bátáig követhető észak-déli irányú hegyvonulat (inkább talán domb) keleti oldalán húzódnak azon a szőlőtermő parcellák sora, amelyek oly híressé tették ezt a tájat. Érdekesség, hogy ezen a keleti lejtőn találjuk a híres Őcsényi, Decsi-, Sárpilisi-szőlőhegyeket is, holott a névadó falvak 3-5 kilométerrel arrébb, a Duna egykori árterén találhatók.
A borvidék közigazgatásilag Tolna megyében található. Termőterülete Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Őcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Várdomb, Zomba településeken a teljes termőterület 6000 ha, amelyből a termő szőlő 2038 ha.
A Szekszárdi borok elsődleges alapanyagai a Kadarka, a Kékfrankos, a Cabernet franc, illetve a Cabernet sauvignon. Az utóbbi években megjelent a Syrah is a borvidéken. Németh Janóhoz (Németh János) érdemes borkóstolóra bejelentkezni, Modern borokat kóstolhatunk, autentikus környezetben.