Tokaji-hegyaljai borvidék
A Tokaj-hegyalja az első zárt borvidék, nem csak Magyarországon, hanem Bordeaux-val versenyben tulajdonképpen a világon. Egyik elsőségére sincs bizonyíték. Engedélyezett szőlőfajtái a Furmint (3573 ha termőterület), a Hárslevelű (1068 ha termőterület), Sárgamuskotály (546 ha termőterület), Zéta (azaz Oremus, pár hektár). Kis mennyiségben újra megjelent az őshonos Kövérszőlő és a Kabar is a borvidéken, melyek régi magyar, helyi fajták.
Kizárólag fehérbort adó borvidék, bár néha találkozni Pinot noirral vagy Syrah-val is, ugyanakkor ezek a tételek nem használhatják a Tokaj nevet. Száraz borai magas savtartalommal, a vulkanikus alapkőzet miatt jelentékeny ásványossággal, összetett, jellegzetes illatokkal és kitűnő szerkezettel születnek. Hűvösebb évjáratokban keményebbek lehetnek, ugyanakkor elegánsak. A nem túlérett, csak a teljes érésben, botritiszes bogyók nélkül szüretelt szőlő száraz bora nagy értékű, évtizedes potenciállal bírhat, érdemes a pincében eltenni.