Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Piemonti elegáns borok

A “hegy lába” (“AI PIEDI DI MONTI” jelentése a “hegy lába”) Piemont régió nevének jelentése.Valóban az Alpok által körbe ölelt terület egy légi felvételen a “hegy lábánál” terül el. Már Julius Cézár is fontosnak tartotta, hogy megálljon, La Morrában, és megkóstolja Langhe vidékének messze földön híres borát.

Bár az itt készülő fehérborok közül sok egészen különleges (Gavi, Timorasso, Favorita, Nascetta, Erbaluce, Roero Arneis), a régió hírnevét mégis elsősorban vörösborai alapozzák meg.

Alba városától délre található a régió két leghíresebb borvidéke, Barolo és Barbaresco. Mindkét bor Nebbiolo szőlőfajtából készül (A “Nubioloról” már 1305-ből részletes leírás áll rendelkezésre).

A Nebbiolo szőlő neve a nebbia, köd szóból ered, ami a szőlőszemek bársonyos, viaszos bevonatára utal, illetve arra a tényre, hogy az érés szeptemberi időszakában sűrű köd száll reggelre a termő területre. Piemont éghajlatát két tényező befolyásolja drámaian: az egyik, hogy itt húzódik az Alpok, a másik pedig értelemszerűen a tenger közelsége. A kettő kölcsönhatásának eredményeképpen a völgyekben gyakran telepszik meg a köd, így, habár a kilátás is mindenképpen vonzó tényező a borászok számára, a szőlő fekvése szempontjából is a legideálisabbak a dombos termőhelyek.

Nebbiolo
Tanninban igen gazdag bort ad, így érdemes inkább 10-15 éves tételeket választani. Ízben cseresznye, meggy mellett finom fűszeresség jellemzi.
DOCG: Barolo, Barbaresco és még sokan mások

Barbera
A nebbiolónál kedvesebb tanninszerkezet jellemzi, színe: sötét vörös. Domináns ízjegyei között találjuk a fekete cseresznyét, ánizst, szárított fűszereket.
DOCG területek: Barbera d’Asti, Barbera del Monferrato Superiore, Nizza

A Nebbioloból készült borok fiatalon rusztikusak, érleléssel érik el a teljes íz és illat világot.

A kékszőlő fajták közül a Barbera is egy jelentős fajta a régióban. Csekély a tannin tartalma, miközben színe mély, sav szintje magas, fiatal korában fűszeres, friss, üdítő, illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet.

A régió keleti részében található a Gavi DOCG borvidék, Piemonte legismertebb fehérbor vidéke. A Gavi borok Cortese szőlőfajtából készülnek. 

Rendezés: