Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szicília egyedi borai

A mediterrán klímával bíró Szicília nagy részét hegyek, dombok fedik, így minden arra alkalmas területet kihasználnak a helyiek a mezőgazdaság számára.

Bár Szicília borkultúrájára számtalan nép bírt befolyással, a legjelentősebbnek a görögök mondhatók, hiszen ők ismertették meg elsőként az itt élőkkel a tudatos szőlőművelést: megtanították őket a metszésre, megértették velük a válogatás jelentőségét, és elterjesztették a később alberellónak nevezett művelési módot, amely segítségével a forró klímán a föld közelében alakítanak ki kisebb, bokorszerű szőlőtőkéket.

Szicíliában több DOC és egy DOCG borkategória ismert. A cerasuolo di vittoria 2004 óta került a legmagasabb eredetvédelmi kategóriába, a DOCG-be. A száraz vörösbor alapanyaga a Gela és Comiso közötti tengerparti és hegyvidéki területekről származik. Az alkalmazandó szőlőfajta 50-70%-ban a nero d’avola és 30-50%-ban a frappato, Egyes helyeken termelik még a Pericone fajtát, melyből évről évre egyre kevesebb tőke, hiszen kevéssé tudja elviselni a klímaváltozásnak betudható, egyre fokozódó hőséget

Rendezés: