Leírás
A Cerasuolo jelentése „halvány cseresznyevörös” és értelemszerűen a bor színére utal ezzel az elnevezéssel. Jellegzetesen mély, az itthoni roséktól sötétebb árnyalatát 18-24 órás héjonáztatás során nyeri el. A Montepulciano kékszőlő héjában található antocianinok magas szintje rövid időn belül színnel és tanninnal hatja át a cefrét. Tudni érdemes, hogy e bor struktúrája, színe, habitusa ellentétben áll a manapság divatos könnyedebb stílusú rozéval, amelyet jellemzően úgy készítenek, hogy préselés után azonnal, 1-2 órán belül leengedik a héjról a színlevet. A Cerasuolo krémesebb, vastagabb, lágyabb savtartalmú, már-már a mi siller borainkra hasonlít
A palackozás előtt több hónapig rozsdamentes acélban érlelt Cerasuolo d'Abruzzo gyümölcsös profillal rendelkezik, amely a nap, a tengerszint feletti magasság és a hűvös hegyi szél kombinációjából adódóan lendületes és meglepően virgonc savprofilt mutat, vörösborokat idéző tanninok és intenzív fiatal, könnyű gyümölcsös ízek mellett, meglepő frissességgel. Sok rozétól eltérően ezek a tulajdonságok néhány évig érlelhetővé teszi ezeket a borokat.
A Carasuolo d’Abruzzo azoknak a borkedvelőknek szól, akik unják a tucat, magyar piacon megszokott egyszerűbb rozékat, esetleg azoknak, akik a világosabb vöröseket, sillereket kedvelik. Intenzív, csersavas karakterének és jó savtartalmának köszönhetően ez a rozé remek kísérője tapasoknak, könnyebb mediterrán ételeknek, ajánljuk serranó sonkás-gránátalmás salátához, a bátraknak dim sum-hoz is.
Természetesen - a pincészettől megszokott módon - ez a tétel is biodinamikus hitvallással és módszerekkel készült.