Leírás
A Malvasia, mint fajta nem csenghet ismeretlenül az Olaszországban vagy Horvátországban nyaralók számára, hiszen ott majd minden étterem teraszán ezt a bort ajánlják a grillezett halak mellé. Ezek általában vérbeli mediterrán habitusú, kissé sós, vastag, alkoholos, olykor a rozmaring illatait mutogató fehérborok. Nos, ez a bor teljesen más! Fickós, fiatalos, friss és üde. Összepakolták egy halomra a bodzát, az íriszt, a vilmoskörtét, a muskotályos szőlőt meg a fehérhúsú barackot. Lendületes a korty, remekül üdítenek a savak, miközben az illat aromái villannak újra. Behűtve egyszerűen mindenhez jó, amihez fehérbort lehet inni.
Biodinamikus bor, minimális kéntartalommal és spontán erjesztéssel.
Az olasz csizma közepénél található Abruzzo-ban, az Orsogna pincészet évekkel ezelőtt fokozatosan áttért a biodynamikus szőlőművelésre, mára ez már deklaráltan, bizonyítványokkal elismerten folyik, amit jelölnek is a címkén (Demeter). Ez azon túl, hogy a kemikáliák növényvédelemből és borkészítésből való kizárását, tulajdonképpen egy szemléletmódot, egyfajta hitvallást jelent, amelyben a szőlőt tenyészidőszak alatt művelik és a bort készítik. Része ennek a biodiverzitás, a terroir vagy épp a helyi hagyományok, receptek megőrzése, a lehető legalacsonyabb vízfelhasználás, a kártevők elleni kémiai védekezés helyett inkább a mechanikai védekezési technikák alkalmazása vagy a talaj mechanikai mozgatásának kerülése. Nagyon szigorú szabályokon alapul és következetesen ellenőrzik.
Az Orsogna elismerten a legnagyobb bio és biodinamikus birtok a világon (!), 1200 ha összes termőterület 85%-a organikus és 35%-a Demeter által minősített biodinamikus művelés alatt áll.
https://winenews.it/en/italy-is-the-leading-organic-vineyard-and-boasts-the-largest-biodynamic-winery-in-the-world_379640/?fbclid=IwAR1Ys0kOVpnhyz2_T3B8_thcCLLqhpua0yFZTG4qqUXaunwOTzHVFi01dys