A párlatok színes világa: whisky, rum, gin, pálinka, vodka
Az alkoholpárlat (időnként egyszerűen párlat) vagy régi, kissé elcsépelt nevén az égetett szesz olyan alkoholos ital, melynek alapanyagát alkoholos erjedés után lepárolják bizonyos berendezésekkel, így legnagyobbrészt etanol vizes oldatából áll. A lepárlás során az alacsonyabb forráspontú, illetve az illékonyabb összetevőket nyerik ki az alapanyagból, így az égetett szeszek jóval magasabb alkoholtartalmúak, mint a sör, a bor és más erjesztett italok. A párlat íze a lepárlás módszerétől függően lehet semleges, vagy többé-kevésbé megőrizheti az erjedt alapanyag aromáit, de emellett gyakran ízesítik vagy fahordóban érlelik. A lepárlás után nyert folyadék általában 60%-nál magasabb alkoholtartalmú, ezért mindig desztillált vízzel hígítva hozzák forgalomba. Jellemzően 15–55% közötti alkoholtartalommal, kis adagokban fogyasztják; ezért gyakran röviditalnak is nevezik. Ide tartozik pl. a whisky, a rum, a vodka, a gin, a cognac és a brandy de a pálinka is. A lepárlás ital esetében lehet kisüsti rendszerű vagy modernebb, folyamatos lepárlókészülékkel végzett alkohol- (és aroma)kinyerés. Mindkettőnek vannak előnyei és persze hátrányai a végtermék szempontjából.