Likőrök nem csak édesszájúaknak
A valódi és jó minőségű likőr jellemzően alacsony alkoholtartalmú, kevert, magas hozzáadott cukortartalommal bíró szeszes ital. A likőrt leginkább az különbözteti meg a többi alacsony alkoholtartalmú párlattól, hogy nem természetes, hanem hozzáadott cukortartalommal, aromaanyagokkal rendelkeznek, illetve ritkán érlelik. A likőröknek számos változatát ismerjük. ilyen pl a gyümölcsökből, különböző gyógy- és fűszernövényekből, sőt tojással, csokoládéval vagy kávéval, meghatározott, sok esetben évszázados receptek szerint készülő italok. Ez utóbbiak a krémlikőrök, illetve tejszín alapú likőrök. A krémlikőrök jellegzetessége, hogy állaguk jóval sűrűbb, krémesebb, mint a hagyományos likőröké, míg a tejszín alapú likőrök, nevükből adódóan, tejszínnel dúsított párlatok. Pl a legkiválóbb olasz krémlikőrök borpárlat és pisztáciakrém, az ír krémlikőrök magas minőségű whisky és magas zsírtartalmú, krémes tejszín házasításából születnek.