Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Pierre Gimonnet: Champagne Brut Cuis Premier Cru Magnum (non-vintage) száraz fehér pezsgő (Champagne, Franciaország)
46.270 Ft
Menny.:db

Pierre Gimonnet: Champagne Brut Cuis Premier Cru Magnum (non-vintage) száraz fehér pezsgő (Champagne, Franciaország)

46.270 Ft
Menny.:db
palackban erjesztett, száraz, fehér pezsgő (Champagne, Franciaország)
Gyártó: Pierre Gimonnet Champagne, Franciaország
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás

A CUIS Premier Cru házasítása:
A ház non-vintage (évjárat nélküli) alap cuvée-je, mely öt évjárat házasításából készült.

Vinifikáció:
- kézi szüret és hagyományos (egész fürtös) préselés
- hőmérsékletkontrollált erjesztés
- almasav-bontás
- 6-8 hónapos tartályos érlelés, háromszoros fejtéssel, a régebbi évjáratok érlelése palackban történt
- borkő és fehérjestabilizálás -4°C-on
- gyenge szűrés a házasítás előtt
- tirázs 2014 februárjában
- 24-30 hónapos palackos seprőntartás
- forgalombakerülés előtt 3 hónappal degorzsált
- dozázs: 8g/l
- készült: 4887 magnum (1,5 l)

A pohárba szagolva a elegáns gyümölcsös egyveleg és elsöprő frissesség érkezik első blikkre, majd diszkréten érezhetőek a tradicionális pezsgőkészítés hosszú seprős érlelése eredményeként kialakuló élesztős jegyek, némi kekszesség, karamell és toast. Ízben az elvárható magas fokú elegancia és frissesség, valamint csodálatos savharmónia dominál. Gyöngyözése apró buborékokkal tartós és tetszetős. Komoly Champagne, kizárólag értőknek ajánlott, olyanoknak, akik a Champagne-ban inkább a gyümölcsöt, valamint a tökélyre hangolt friss struktúrát keresik, mintsem az autolízishez köthető értékeket.

Díjak, elismerések:
93/100 pont – The Champagne Guide 2011 – Tyson STELZER (Australia) :“a very fine and elegant Champagne with beautiful purity
and finesse… It is not particularly complex nor long; just clean, refreshing and attractively textured”.

17/20 pont - Gault & Millau 2011: “aérien, bulle délicate, mousse onctueuse, très peu dosé, la bouche est vive avec de la souplesse
et de la finesse”.

15/20 pont - Bettane 2011: “nez précis, pur, crayeux, excellente acidité, fruité agréable. L’archétype du joli blanc de blancs”.

A ház alapcuvée-je magnum (1.5L)-es palackban, díszdobozban.

Kezdetben a Gimonnet család szőlőtermesztő volt a Champagne régióban található Cuis településen, és termésüket a Champagne-kereskedelembe szállították. Később kezdtek el készíteni egy kis bort, minden bizonnyal személyes fogyasztásra.

Az első ismert címkék Henri GIMONET nevéhez fűződnek a 20. század elején. Majd a két háború közötti időszakban kezdődött el igazán a ház borászati ​​tevékenysége. Az 1929-es gazdasági válság a szőlő értékesítésének végét jelentette a felvásárlók és termelők számára, amely nem tudott tisztességes árakat kínálni a termésért. Az 1930-as évek elején Pierre Gimonnet, a jelenleg Champagne házat irányító Olivier és Didier nagyapja tette közzé első árait. A friss szőlőlevet, „csendes pezsgőt” (csendesbort) és gyors fogyasztásra szánt „szüreti pezsgőt” találunk az árlistán, a szokatlan termékpaletta és az árképzés pedig azt mutatja, hogy a Cuis körüli Champagne-dűlők nem rendelkeztek a jelenlegi presztizzsel.

1955-től Michel Gimonnet, Pierre fia csatlakozott a családi vállalkozáshoz, és forradalmasította a borkészítést. Szenvedélye és tudományos szelleme úttörővé teszi a dűlőszelekcióban, a kisméretű rozsdamentes acél tartályokban, parcella szerint, elkülönítve erjesztett és érlelt, ezzel biztosítja a nyomon követhetőséget és az egyes területek pontos megismerését. Így Michel Gimonnet volt az, aki elindította a Pierre Gimonnet & Fils stílust, amely a Côte des Blancs tükre: összetett és kiegyensúlyozott pezsgők, cizellált eleganciával és utánozhatatlan ásványi frissességgel.

Jelenleg Pierre unokái, Olivier és Didier Gimonnet viszik tovább a családi pezsgőházat. Bennük még mindig megvan a paraszti lélek, ill. meg vannak győződve arról, hogy a szőlőbirtok, mint termőterület birtoklása a feltétele a jó, Champagne-hoz megfelelő alapborok készítésének. Nem vásárolnak fel idegen szőlőt. Mindenekelőtt és mindig borászok ők, akik pontosan ismerik minden parcellájukat, tudják melyik milyen tipikus tulajdonsággal bír, ezek tökéletes ismerete, az előző generációktól átörökített know-how, a tökéletesség iránti törekvésük évtizedek óta a boraik konzisztenciájának titka.

A mai napig betakarítás során a különböző terroirokból származó összes mustot különböző tartályokban különítjük el. 6-8 hónappal később, amikor az erjedés után a borok tiszták, megkóstolják, és az azévi borokat a rezervált, korábbi évekből eltett, elkülönített borokkal házasítják, hogy az adott év során megismételjék az elvárt stílust, azaz a minőség konzekvens legyen.

Érdekesség, hogy ennek a kényes és alapvető lépésnek a sikere érdekében Pierre Gimonnet & Fils ház úgy döntött, hogy a rezervált tételeket palackban (finomseprőn), és nem tartályokban vagy hordókban tárolják. Ez a módszer több frissességet ad és általa a bor kevésbé oxidálódik, emellett az érettebb (autolízis), kifinomultabb. Ez a módszer nagyon ritka Champagne-ban.
A Pierre Gimonnet et Fils az egyetlen borász Champagne-ban, aki minden rezervált borátt palackban tárolja 1982 óta.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.