Leírás
A vin santo egy klasszikus, csak Toszkánában megtalálható édes desszertbor. Csak kiemelkedő évjáratokban készül, szigorú szabályok szerint, korlátozott palackszámban. A szőlőt szüret után szalmaágyon szárítják egy erre alkalmas helyen (pl. a padláson) egészen februárig, ezután kíméletesen préselik, majd kezdetét veszi egy nagyon lassú erjedés, melyet a magas cukorkoncentráció erősen gátol. Az erjedés leállásával (kb 2 hét) erre a célra készített hordóban érlelik tovább a bort általában három évig. Fajták: Trebbiano Toscano és Malvasia del Chianti.
Nagyon elegáns óarany színű, borostyános reflexekkel. Nagyon intenzív mézes és akácvirágos aromákkal, aszalt gyümölcsökkel, sárga virágokkal. Édes, testes, alkohollal teli, szinte erősített likőrborokat idéz, dió az utóízben. Kék sajtok roquefort és természetesen gorgonzola mellé ajánljuk, illetve Toszkánában a helyiek a cantuccini nevű mandulás száraz süteményt mártogatják bele.