Leírás
Kitűnni a szürkeségből. Mindannyian vágyunk rá. Egy elismerő pillantásra, egy jó szóra, egy őszinte vállveregetésre. Ennek a kis szürkebarátnak minden sikerült. „Halkszavúan” érkezik az első, ismerkedős kortyba, miközben beszédes teste édesen citrusos, krémesen körtés, ásványosan karamelles. Tüzes „tekintetében” nem égnek el a savak, állja minden fürkésző pillantásod. Finoman kihámozod a visszafogottság előkelő palástjából és kitöltesz még egy pohárral. Ezt most igyuk Rád!
Eredetileg nem más, mint a pinot noir mutációja, ha tetszik színváltozata; fehérszőlő létére rózsás-vörösre érő héjanyaga miatt voltaképpen rozékészítésre is alkalmas, ezzel egyes borászok rendszeresen élnek is. Bora lágyabb savkészlete és gyakran kompótos gyümölcsössége miatt népszerű, de Olaszországban, ahol ma a legelterjedtebb, friss, reduktív iskolája a jellemzőbb. Hazai termőterülete 1600 ha, főleg mátrai és badacsonyi ültetvényeken megtalálható
Készült: 4237 palack
Cukor: 0,4 g/l, Alkohol: 13%, Sav: 5,7 g/l, Szárazanyag: 23 g/l