Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sauska - Villány

A Sauska villányi birtokát 2007-ben alapította Sauska Krisztián és neje a Szársomlyó-hegy tövében, ahol a siker - köszönhetően a jelentős tőkeinvesztíciónak, a kiváló területeknek - hamar el is jött. Már az elején a fő céljuk a birtok méretének megfelelő optimális feldolgozókapacitás létrehozása volt úgy, hogy ne kényszerüljenek semmiféle kompromisszumra a szüreti időpont megválasztása, a tárolás, hordós és tartályos érlelés, vagyis a minőség érdekében. Ez szakmailag kulcsfontosságú, hiszen a szüreten múlik minden. Ha nem jól választják meg vagy nem tudnak időben szüretelni, az mindenképpen a borminőség rovására megy. Optimális feldolgozókapacitással rendelkeznek tehát a Sauskánál annak érdekében, hogy ne kelljen például hely vagy eszközhiány miatt kompromisszumot kötni a szüreti időpont megválasztásában.

 

A Sauska család

Az évi 7000 hektoliter bor előállítására alkalmas feldolgozótér 20 hl-től egészen 250-ig terjedő tartályokat rejt, melyek segítségével a területek és persze a fajták külön kezelhetők. A kis tételek szintén nagyon fontosak, ezek tulajdonképpen fűszerek, melyekkel a nagyobb tételek habitusai, hangulatai állíthatók be a házasítások során.

Erjesztési lehetőségeiket színesítették: lehetőségük van nagyjából 100 db fahordóban való erjesztésre és speciális, tojás alakú kerámia edényzetet is fel tudnak használni a borkészítés folyamán.

A prémium területekről származó fürtöket a megszokott szüretelő ládánál kisebb, ún M10-es rekeszbe szedik, ennek segítségével lehetőség van előhűtésre és hidegen, kíméletesebben történő egész, ép fürtök feldolgozásra is. Ez a fehérborok készítésénél jelenthet hatalmas technológiai előnyt a versenytársakhoz képest. Fahordós pincéjük 1500 db 225 literes hordónak adnak helyt.

A szüret idején a beérkező szőlő többszöri kézi és gépi válogatáson megy keresztül: a tartályba már nem kerülhet oda nem való anyag, kocsány, éretlen, vagy éppen túlérett szőlő. Kompromisszum nélkül csak a legmagasabb minőségű alapanyag kerül - vörösbor esetén - a cefrébe, fehérbor esetén a présbe.

A feldolgozást a présház emeletes kialakítása és így gravitációs cefre-, ill musttovábbítás is segíti, míg a préselést kíméletes technológiával, egy nagy méretű kosárpréssel végzik. Tartályaik egészben és részlegesen is hűthetőek és fűthetőek, valamint az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében fűthető/ hűthető a fahordós pince is. A borok minimum három évig szárított tölgyből készült magyar és francia hordókban érnek.

A magyar kádárokkal sokéves kapcsolatot ápolnak, személyes látogatásaik és közös kóstolóik nyomán döntenek a hordók optimális kiégetéséről.

Egyértelműen a precizitás, tiszta ízek és a legjobb egyensúly keresése a Sauska motivációja. Több, mint 60 hektár szőlő villány nagy nevű dűlőiben, helyi és sokat bizonyított világfajtákkal.

Rendezés: