Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

St. Andrea Szőlőbirtok, Eger

A St. Andrea birtokot dr. Lőrincz György borász alapította valamivel több, mint 25 éve. Azon kevesek közé tartozik, akit mindenki kedvel, mert finom és kedves ember, lényét valamilyen felfoghatatlan energia és egyben természetfeletti nyugalom járja át, mellette szó szerint megnyugszik az ember. Harmóniában él feleségével, Andreával, - akiről a borászatot is elnevezte -, ill. négy gyerekkel, közülük a legnagyobb, a szintén György már saját borokat készít.Ugyanezt a harmóniáit képes megteremteni a boraiban is. Eredeti, nagyon finom és modern, ugyanakkor egriesen elegáns (mindig szép savtérképű, átlátszó, telten sem lekváros, sokszor ásványos és intenzív) borait a fogyasztók és a szakma egyaránt magasra értékeli. Több tudatosan vagy tudta nélkül több olyan egri bormárkát (Napbor, Merengő, Agape, Akutyafáját) teremtett, amelyek ma már fogalomnak, presztizsnek számítanak. A hagyományokból kiindulva és a kor minőségi elvárási mellett, termőhelyeink egyediségét kifejező borokat teremtenek. Kiemelten figyelnek az egri borvidék hagyományos fajtáira, az Olaszrizlingre, a Hárslevelűre, a Furmintra, a Kadarkára és a Kékfrankosra. Törekszenek megismerni termőhelyeiket, és évről évre tökéletesíteni szőlőtermelés minőségét, valamint finomítani és a különböző fajtákhoz igazítani a borok kialakításának lépéseit és igyekeznek megérteni földi küldetésük valódi lényegét.
A borminőség tulajdonképpen teljesen a parcellában dől el. A St. Andrea célja a meglévő szőlészeti, borászati ismeretek és a klasszikus módszerek ötvözése révén nagyon eredeti borok világra segítése.

id. Lőrincz György szerint biztosak lehetünk benne, hogy miden „hithű” borász arra vágyik, hogy olyan terméket készítsen egyszer, mely igazán nagy elismertséget eredményez a bor, a birtok és önnön szakmai megítélése szempontjából. Ez élteti, hajtja és motiválja őket. És ha valaki elér a minőségi szint eme nagyságára, melyet töretlenül, állhatatosan, évtizedeken át képes megtartani, akkor méltán válhat birtoka presztizs birtokká és terméke ikonborrá, mely további lelkes borászok ösztönzője lehet.

Az egri borvidék éghajlati adottságai alapján inkább hűvösebb borvidék, mely természetesen tetten érhető a St. Andreánál termelt borok karakterében is úgy, mint izgalmas savak, gazdag aromák, nem túlzó tanninok és elegancia. Persze mindezek nem teljesedhetnének ki, ha nem lenne Egernek alapvetően sajátos és karaktert adó termőtalaja, mely így igen összetett és változatos.

Meghatározó a vulkáni eredetű riolit-tufa altalaj, melyet elsősorban igen kötött, mély, gazdag agyagtartalmú barna talaj borít. Ezentúl, azonban egészen egyedi talaj-összetételű dűlők is színesítik a vidéket, ahol a mész, a pala, a zeolít, a márga, a homokkő, illetve egyszerre több erős karaktert adó kőzet is megtalálható. A talajösszetétel a St. Andreára jellemző stílust meghatározó aromák  és a bor szerkezete szempontjából igen fontos. A különböző talajtani adottságokkal rendelkező dűlők eltérő jellegű, egyedi borok termelését teszik lehetővé. Általánosságban a vulkáni eredetű, vékonyabb termőréteggel bíró talajokon termelt borok ásványosabbak, feszesebbek és tömörebbek, ugyanakkor a magas agyagtartalmú, mély termőrétegű talajokról származó tételek testesebbek. Fontos megemlíteni a Nagy-Eged hegyet, mely Magyarország legmagasabban fekvő (501 m) ültetvényeit hordozza magán és itthon a legjobb termőterületek között tartják számon. Egyedülállóan összetett meszes talaja, déli fekvése és szinte mediterrán klímája mind segít abban, hogy nagy borok szülőhelye legyen. A St. Andrea innen szüreteli a legjobb alapanyagot a boraihoz. Közvetlenül mellőle, a Kis-Eged oldalából került elő a mintegy 30 millió éves ős-szőlőlevél, a „Vitis Hungarica” megkövesedett maradványa.
 

Rendezés: