Szijjártó Előd Etyek
Amikor először belépsz Előd pincéjébe, patika tiszta padló, nyers faszínű, illatos tölgyfahordók, tükrösen csillogó acéltartályok, katonás rendbe állított szerszámok, természetes fénnyel bevilágított tér és steril illat fogad. Előd a szőlész-borász diploma után a kaliforniai Harlan Estate-nél töltött el egy hosszabb gyakorlati időszakot és az ott megszokott mentalitást ültette el a saját pincéjébe is: a tisztaság a legfontosabb a borkészítés során!
Etyeken vagyunk, mindössze 30 km-re Budapesttől, de akár Új-Zélandon vagy Kaliforniában is lehetnénk. Itt tanulta meg, milyen fokú precizitással és milyen patika tisztaságban készülnek az USA csúcs borai. Majd hazatérvén az első héten már Etyek felé vette az irányt békés megyei otthonából azzal, hogy területeteket nézzen magának. 2019. januárjában aztán az álomból valóság lett és elkészült a mai birtok, megkezdődhetett a kaland.
A feldolgozás az USA-ból ismert és elsajátított módon tűpontos és persze a modern technológia sem maradhat el, Előd nem önmegvalósítani akar, hanem jó borokat készíteni, ehhez pedig nem rest segítségül hívni a legújabb innovációkat, ugyanakkor a cél a lehető legtöbbet átmenteni a szüret ízeiből. A harsány Sauvignon blanc nagyon hidegen és tartályban erjed, röviden érik. A vastag, krémes Chardonnay már mustként burgundi hordóba kerül, vadélesztővel erjed, majd egy évig érik seprővel. Egyetlen vörös a sorban a Pinot noir. Itt a kézzel szedett fürtök egy része bogyózás nélkül, kocsánnyal erjed nyitott fakádban, majd érlelés után, a használt hordókból szűretlenül kerül letöltésre