Vermut, azaz aromatizált borok
A vermut tulajdonképpen megfelel a XX. század elejéig nagy népszerűségnek örvendő ürmösborral. Tulajdonképpen egy csemegebor, melyhez kiválasztanak egy gyümölcsös alapbort, meghatározott recept szerint adnak hozzá cukrot, valamilyen szeszt, általában szőlőpárlatot (nem törkölyt!) és a gyógy-, ill. fűszernövények kivonatát. Alapja minden esetben a fehérüröm, készüljön Magyarországon vagy bárhol máshol a világban. Ugyanakkor az ízesítésnek csak a fantázia szabhat határt. Készülhet többek között mentával, szegfűszeggel, szerecsendióval, angelikagyökérrel, narancshéjjal, sőt rózsaszirommal és fügével is. Minden háznak saját receptje, így saját stílusa van. Természetesen a hordós érlelés legalább annyira fontos, mint más italok esetében és ez is az adott vermutház ismérve.
Ízgazdag, fantázidús, izgalmas ital a vermut, melyet fogyaszthatunk jégre töltve, narancscikkel, esetleg koktélok alapanyagaként, pl Negroniban