Leírás
Egyik személyes kedvencünk a Bardos...
A Vintae-nál mindig is menekültünk a bor világát körülvevő sznobizmus elől, hogy könnyen érthető és élvezhető italt készítsünk.
La Rioja-ból indultunk ki, de számunkra nincs túl távoli szőlőültetvény. A Vintae José Miguel Arambarri Terrero bor iránti szenvedélyéből ered, egy la riojai üzletember, aki 1999-ben úgy döntött, hogy VERDEJO
visszatér a családi eredethez, visszaszerezve La Rioja-ban a filoxéra miatt eltűnt kisszemű muskotályt. Az ő víziójából született a
Castillo de Maetierra és a Maetierra Dominum, a két pincészet, amelyekből Vintae származott, és ahol elkezdtük a Libalis kidolgozását.
Két fia, Richi és José Miguel beiktatásával Vintae azzá vált, amilyen ma.
A közel húsz éve elkezdett kaland kreativitásunknak és felfedezési és boralkotási vágyunknak köszönhetően nem lassult le.
Ezért ma már több mint 300 hektár saját szőlővel rendelkezünk és 38 különböző fajtát termesztünk, melyek szőlőiből több mint 35
féle bor készül, így több mint 60 országban több százezer ember élvezheti azokat.
A Vintae-nál egy őrült csapat vagyunk, akik szeretik a szórakozást, élvezik az életet és álmodoznak a borkészítésről.
Egy évtizednyi utazást követően Spanyolország minden szegletében 14 különböző régióban állítottunk fel tábort, ahol a szőlőültetvény áll a középpontban, és az általunk készített borokon keresztül igyekszünk átadni az egyes régiók történetét és tájait. Minden erőfeszítésnek és szeretetnek, amit munkánkba fektetünk, egyetlen célja van: elérhetővé tenni a bor csodálatos világát mindazok számára, akik nyitottak és érdeklődnek a felfedezés iránt.
Ribera del Duero legkeményebb és leghidegebb területén, több mint 940 méteres tengerszint feletti magasságban, Fuentemolinos és
Moradillo de Roa falvak között borgyűjtemény alakult ki az életüket odaadó férfiak és nők tiszteletére. a szőlőbe. El Páramo de Corcos Ribera legmeglepőbb és kevésbé ismert vidéke, tízezer hektárnyi sík táj, ahol csak a legbátrabbak tudják, hogyan kell
egész évben extrém körülmények között megmunkálni a földet. Ők az autentikus borbárdok. Itt csak a legerősebb szőlőültetvények képesek túlélni a rendkívül száraz nyarakat és a végtelenül hosszú, kemény teleket, hogy az egész felekezet legkeresettebb szőlőjét kínálják nekünk. A Bodegas Bardos szőlőből elegáns, nagyon friss, finom tanninokkal rendelkező borokat készítenek.
Válogatott 20-25 éves szőlőültetvények Ruedában és La Secában, sziklás talajon, 700-800 méteres tengerszint feletti magasságban.
A kontinentális éghajlat és a nappali és éjszakai nagy hőmérsékletkülönbség kedvez a kiegyensúlyozott borok készítésének. Kézi betakarítás az éjszaka folyamán, szeptember 6. és 16. között. Bor készítés kriomaceráció a szín és az elsődleges aromák kivonásának elősegítésére. Kíméletes préselés és spontán erjesztés természetes szőlő élesztőkkel alacsony hőmérsékleten. Érlelés finomseprőn 2 hónapig.
A fajta eredete nem teljesen tisztázott, az egyik verzió szerint Kasztília-León tartományban őshonos, egy másik eredettörténet szerint Észak Afrikából érkezett jelenlegi törzshelyére a 11. században Dél-Spanyolországon keresztül. Sokáig elfeledett fajta lett, majd a filoxéra-vészt követő kb. 100 évben oxidált, erősített, sherry-szerű borokat készítettek belőle. Az 1980-as években a rioja-i Marques de Riscal megbízásából Émile Peynaud alakította ki a mai rueda-i verdejo borstílus alapjait, egy friss, ropogós, gyümölcsös bort. Azóta a verdejo Rueda legfontosabb szőlőfajtája, Spanyolországban és szerte világban alig van máshol lehet találkozni értelmezhető mennyiséggel. A legnépszerűbb, friss, gyümölcsös boron kívül készülnek belőle hosszabb érlelésre szánt, testesebb, hordósabb érlelésű tételek, illetve időnként Espumoso megjelöléssel néven buborékos, de akár erősített borok is. A száraz, kontinentális klíma, a nagy napi hőingadozás és a magas mész- és vastartalmú talaj, valamint a kavicsos, agyagos alapkőzet jó körülményeket biztosítanak a fajtának. A verdejo-t leginkább a sauvignon blanc-hoz szokás hasonlítani, ám annál finomabb savakkal, kevésbé szélsőségesen zöld vagy édeskés, továbbá visszafogottabb aromajegyekkel, rendelkezik, sokféle étel mellé kínálható.