Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hírek

Vörösbor nyáron – tippek hűtött fogyasztáshoz, borkoktélokhoz és borajánlatok
2025. 06. 26. 13:15:34

Vörösbor nyáron – tippek hűtött fogyasztáshoz, borkoktélokhoz és borajánlatok

A nyári hőségben a legtöbben a hűsítő fröccsökre, rozéborokra vagy fehérborokra gondolnak, pedig egy jól megválasztott vörösbor is kiváló társa lehet a meleg estéknek. Sokan ódzkodnak a vörösborok nyári fogyasztásától, mondván, hogy „túl nehezek” a kánikulában. Miért ne kortyolhatnánk vöröset nyáron is? Valójában egy könnyedebb stílusú, behűtött vörösbor felfrissíthet, ráadásul mérsékelt fogyasztása még jótékony hatású is (a szív védelmétől a stressz csökkentéséig számos előnye ismert).

Kézműves sörök: Alapanyagok, technológiák és trendek
2025. 06. 04. 11:36:06

Kézműves sörök: Alapanyagok, technológiák és trendek

A kézműves sörök világa egyre népszerűbb, de elsőre bonyolultnak tűnhet. Mi számít kézműves sörnek, miből készül, miben más, mint a tömeggyártott sörök? Ebben az útmutatóban áttekintjük a sörkészítés alapjait – az alapanyagokat, a főzési technológiákat és a kézműves sörökre jellemző trendeket –, majd bemutatunk egy hazai példát, az Etyeki Sörmanufaktúrát.

Francia pezsgők: Champagne, Crémant, Blanquette – készítés, fajták és különbségek
2025. 06. 03. 14:55:51

Francia pezsgők: Champagne, Crémant, Blanquette – készítés, fajták és különbségek

A francia pezsgők a világ legelismertebb pezsgőitalai közé tartoznak, a nevük mára egyet jelent az eleganciával és ünnepi hangulattal. Ebben a cikkben bemutatjuk a pezsgőkészítés módszereit, a főbb pezsgőfajtákat – Champagne, crémant és blanquette – valamint az ezekhez felhasznált szőlőfajtákat és az érlelés szerepét. Emellett kitérünk arra is, mi a különbség a pezsgő és a prosecco között, hiszen sokakban felmerül ez a kérdés. Olvasson tovább, hogy megtudja, miben rejlik a francia pezsgők különlegessége, és hogyan érdemes válogatni közöttük akár borrendelés online során is.

A Rajnai rizling szőlőfajta: nemzetközi hagyományok és magyar gyökerek
2025. 05. 12. 21:49:37

A Rajnai rizling szőlőfajta: nemzetközi hagyományok és magyar gyökerek

A Rajnai rizling, vagy nemzetközi nevén Riesling, a fehér borok egyik legnemesebb és legváltozatosabb képviselője. Száraztól az édesig, pezsgőtől a késői szüretű desszertborokig szinte minden stílusban megtalálható, miközben hűen tükrözi a termőhely egyedi adottságait. Ebben a cikkben bejárjuk a fajta történetét Németországtól Franciaországig, megismerjük az osztrák és magyar borvidékek sajátosságait, valamint betekintünk a Crémant d’Alsace pezsgőkészítés titkaiba. Emellett kiemelünk néhány magyar termelőt, például a Cseri Pincészetet, és útmutatást adunk a borrendelés online lehetőségeihez.

A fröccsborok világa: válaszok a tökéletes fröccskészítés titkaira
2025. 05. 02. 12:57:16

A fröccsborok világa: válaszok a tökéletes fröccskészítés titkaira

A fröccs, a bor és szódavíz harmonikus párosa, a magyar nyarak egyik szimbóluma. Ez az ital nem csupán szomjoltó, hanem kultúrtörténeti jelentőséggel is bír, hiszen a 19. század óta szerves része a magyar gasztronómiának. A tökéletes fröccs azonban nem csupán a keverési arányok kérdése, hanem az alapbor minőségétől is függ. Ebben a cikkben feltárjuk, mely borok alkalmasak fröccskészítésre, melyek kerülendők, és hogyan változik a fröccsfogyasztás Magyarországon és a környező országokban.

A Kéknyelű – a Balaton-felvidék borászatainak rejtett kincse
2025. 04. 23. 22:10:23

A Kéknyelű – a Balaton-felvidék borászatainak rejtett kincse

A Kéknyelű nem csupán egy szőlőfajta, hanem a Badacsonyi borvidék és a Balaton-felvidék borászati örökségének élő szimbóluma. Ez az őshonos magyar fehérborszőlő a vulkanikus talajokon, a bazalttömbök árnyékában érleli egyedi karakterű borait, amelyeket a világ más tájain hiába keresnénk.
A világ egyik legnagyobb borvidéke, a francia Languedoc
2025. 04. 18. 15:04:31

A világ egyik legnagyobb borvidéke, a francia Languedoc

Dél-Franciaország legnagyobb borvidéke, Languedoc-Roussillon a világ izgalmasabb és változatosabb bortermelő régiói közé tartozik. Itt a mediterrán klíma, a gazdag történelem és a sokszínű szőlőfajták együttese páratlan borélményt kínál. Ebben a cikkben bemutatjuk a dél-francia borvidékek főbb régióit, jellemző szőlőfajtáit, bortípusait, valamint érintjük a habzóborok és bio borok szerepét is.

A világ borpárlatai - Cognac, Armagnac, brandy
2025. 04. 02. 17:46:43

A világ borpárlatai - Cognac, Armagnac, brandy

Közös jellemzőjük, hogy mindegyik bizonyos - általában helyi - szőlőfajták borának lepárlásával és a párlat hordós érlelésével készül. Ugyanakkor ahány ország, annyi szokás...

A bor ajándékozás művészete: útmutató a tökéletes borválasztáshoz
2025. 03. 27. 17:11:10

A bor ajándékozás művészete: útmutató a tökéletes borválasztáshoz

Egy palack bor évszázadok óta az egyik legkedveltebb ajándék, amely örömet szerez mind az adományozónak, mind a megajándékozottnak. Személyes, elegáns és sokrétű választás, amely számtalan alkalomhoz illő lehet. A megfelelő ajándék bor kiválasztása azonban gyakran kihívást jelent, különösen azok számára, akik kevésbé jártasak a borok világában. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan válasszunk bort ajándékba, nemek szerint, milyen csomagolásban adjuk át, honnan szerezzük be, és milyen kulturális különbségek figyelhetők meg a hazai és nyugat-európai ajándékozási szokásokban.

Mindent a borkóstolásról: a hazai és a külföldi trendek, kóstolótípusok és személyi feltételek
2025. 03. 17. 12:23:12

Mindent a borkóstolásról: a hazai és a külföldi trendek, kóstolótípusok és személyi feltételek

A szakmai borkóstolás egy olyan élvezetes és egyben szakszerű tevékenység, amelyben a borok minőségét, jellemzőit és értékeit vizsgáljuk. A hazai és külföldi trendek, olykor szigorú szabályok, valamint a különböző kóstolótípusok (bírálatok) egyaránt fontos szerepet játszhatnak a bor minősítésében legyen az egy egyszerű baráti összejövetel vagy egy nemzetközi borverseny. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a borkóstolás személyi feltételeit, a legjobb napszakot a kóstolásra, az ajánlott ételeket, valamint a pontozási rendszereket is.