Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Prosecco kislexikon

Prosecco kislexikon

A Champagne árából kifolyólag még mindig az ünnepek itala, ugyanakkor egy kellemes, nyári estét megkoronázhat egy jól behűtött Prosecco, az olasz habzóbor, amelyet szerte a világon mind nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvend köszönhetően a kedvező(bb) árnak és a behízelgő ízvilágnak.

Származása

A Proseccot észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban készítik, két körülhatárolt régiójukban:

  • Prosecco DOC habzóbor
  • Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG habzóbor: régebbi eredetvédelmi területek, melyek magasabb minőségű italokat adnak, Velencétől 50 km-re, észak-nyugatra helyezkednek el. A jellemzően meszes talaj elsősorban a cizellált, markáns savtartalom miatt lényeges. A domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan vannak kialakítva a parcellák.

Az egész régió 13 000 hektár, amelyből 5200 hektár a magasabb minőségű terület.

 

Szőlőfajta

A Prosecco gyakorlatilag teljes egészében Glera szőlőből készül, a DOCG (tehát a magasabb) kategóriában minimálisan 85%-ban kell ezt a fajtát tartalmaznia. Ezen kívül házasíthatják a helyi fajtákkal, pl: Verdiso, Perera és Bianchetta, vagy a nemzetközi Pinot noir és Chardonnay fajtákkal. Érdekesség, hogy a Glera szőlőfajta egy Trieszt közelében található faluból származik, melyet Prosecconak neveznek. Innen ered a buborékos ital neve.

Prosecco - Cartizze

Népszerűsége

2013-ban a Prosecco habzóborok globális értékesítése első ízben megelőzte a Champagne eladásait. A hagyományos francia pezsgőből 304 millió palackkal, míg az olasz habzóborból, a Proseccoból 307 millió fogyott a világpiacon – az olasz habzóborok és pezsgők felügyelőbizottságának adatai szerint (OVSE). A 2008-as válságot követően  még csak a tendencia volt megfigyelhető, ám a 2020-as járvány után számszakilag is egyértelmű volt, hogy a Prosecco egyik alternatívája lett a Champagne-nak, vélhetően a fogyasztók szerinti kedvezőbb ár-érték aránynak köszönhetően, ugyanakkor minősége is egyre javul és tart a prémium kategória felé.

 

Pezsgők osztályozása

  1. Elkészítési mód szerint (tankpezsgő vagy palackos erjesztésű pezsgő)
  2. Eredet szerint
  3. Eredetvédettség szerint. Az eredetvédelmet törvény szabályozza, ami Európa legtöbb országában nagyon részletes termékleírás az engedélyezett szőlőfajtáról, a termésátlagról, tőkesűrűségről, szabad-e önözni, a szüreti időpontról, a minimum mustfokról, stb. Természetesen az előírások nem csak a szőlőre, hanem az elkészítés módjára, az érlelés időtartamára és még sok minden másra, pl csomagolás, címke is vonatkoznak.

Merotto Cuvée del Fondatore Graziano Merotto

 

A Prosecco

  1. Az elkészítési módja szerint a buborékok egy nagyméretű, zárt, nyomásálló, rozsdamentes acél tartályban (ún. tankban) keletkeznek, ebben történik a bor második erjesztése. Az olaszok ezt Martinotti eljárásnak hívják, a világ Charmat eljárásként ismeri. Az eltérő névadás oka hogy bár az olasz Martinotti kísérletezett (eredményesen) először a tartályos másodlagos erjesztéssel, de francia Charmat volt, aki azt szabadalmaztatta is1907-ben. A buborékok 1-5 bar közti nyomást gyakorolnak az üveg falára, tehát gyöngyöző vagy habzóborról van szó (olaszul frizzante vagy spumante)
  2. Földrajzi hovatartozás szerint Prosecco csak Olaszország észak-keleti területéről származhat Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Udine, Venezia, és Vicenza megyéből. A legértékesebb és világszinten is elismert Prosecco DOCG habzóbor pedig Conegliano Valdobbiadene (Treviso provincia) és Asolo (szintén Treviso provincia) településein készül.
  3. Az eredetvédelmi előírások szerint a Prosecco alapbora legalább 85%-a Glera szőlőből és legfeljebb 15%-a egyéb - helyi - szőlőből készített fehérbor lehet.

Kimelkedő területek

A legjobb minőségű és ezzel legdrágább Prosecco alapanyagát a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területekről, a Cartizze ültetvényekről szüretelik. A mikroklímájában és talajösszetételében rejlik a terület különlegessége. Területe rendkívül kicsi, mindössze 107 hektár és csupán 140 „szerencsés” borász gazdálkodik a Cartizze ültetvényeken.

Prosecco, ha rosé

Eddig is készíthető volt rosé Prosecco, mivel viszont nem léteztek elfogadott eredetvédelmi szabályok a rozé készítését illetően, ezért az üvegen nem jelenhetett meg, hogy DOC vagy DOCG jelölés, sőt még a "Prosecco" felirat sem. Pár évvel ezelőtt azonban változtak az eredetvédelmi szabályok és a palackra 2022-től ráírható a Rosé Prosecco elnevezés, a fajta szempontjából pedig a Glrea házasítható Pinot nero-val (Pinot noir), illetve készíthető 100% Pinot nero rosé is. Érdekesség, hogy a két legnagyobb presztízzsel bíró terület, Conegliano Valdobbiadene és Asolo régiókban a termelők kérésére nem készíthető rosé prosecco.

Az Aperol Spritz

A jól ismert Aperol Spritz egy Prosecco alapú koktél. Észak-Olaszországban, leginkább Velence környékén ez az egyik legkedveltebb ital, a délutáni beszélgetések ideális kísérője.

Az "igazi" Aperol Spritz receptje a következő:

  • 50ml Aperol
  • 75ml Prosecco
  • egy spriccentésnyi szódavíz
  • egy cikk (Amalfi) narancs
  • 2-3 jégkocka

Aperol Spritz

Honnan tudod, hogy nem Proseccot iszol?

Ha Proseccot rendelsz egy bárban, és úgy csapolják, mint a sört, biztos lehetsz benne, hogy az italod nem eredetvédett. 2009 óta él a törvény, hogy kizárólag palackban lehet értékesíteni, ha hordóba töltik le, akkor más néven, frizzantenak kell hívniuk, mely az olasz habzóborok egy alacsonyabb kategóriája.


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.