Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fehérbor itthonról és a nagyvilágból

A világ fehérborkínálatát két nagy stílus jellemzi. Az egyik csoport a manapság nagyon divatos üde, friss savú, könnyen megjegyezhető gyümölcsös illat- és ízjegyeket adó borok világa. Ezek a borok érlelést nem igényelnek, a szüretet követő első-második évben elfogyasztjuk őket. Szőlőfajtáira jellemzők az illatos, aromagazdag fajták, például a Sauvignon blanc, az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres, a Királyleányka és a muskotályos szőlőfajták.

A másik száraz fehérbortípus a fahordós érlelésű borok köre. A hordós érlelés alatt melegebb, kevésbé élénk karakter adódik ízvilágukhoz. Ennél a típusnál a levegő oxigéntartalma kerekebbé, barátságosabbá teszi a borokat. Ezekben a borokban gyakran érezzük az érett alma, a körte, az őszibarack, az édes mézdinnye vagy éppen a csonthéjas gyümölcsök aromáit. A hordós érlelés tejszínes, vajra emlékeztető illatokat és ízeket is kialakíthat. Ezek a fehérborok nálunk gyakran Furmintból, Hárslevelűből, Olaszrizlingből, Juhfarkból, a nemzetközi kínálatban Chardonnay-ből vagy Viognier szőlőfajtából készülnek.

Rendezés: