Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pannonhalmi borvidék

A Pannonhalmi Borvidék Győr-Moson-Sopron megye déli részén helyezkedik el. A Bakony-hegység nyúlványaitól a Kisalföld-medence felé haladva a alacsony dombok közötti jó minőségű talaj évszázadok óta élteti és táplálja a szőlőtőkéket. A sokorói dombvidéken fekvő Pannonhalmi borvidék Magyarország egyik legrégebbi borrégiója, melynek történeti kezdete az ókori Római Birodalomba nyúlik vissza, napjainkig őrizve a kisparcellás szőlőművelés hagyományait.

A rendszerváltás után dinamikus fejlődésnek indult a borvidék. A legkorszerűbb technológiák ötvözve az évszázados tradíciókkal és a modern fajtaszerkezettel mára nem csak az ország egyik legrégebbi, hanem a magyar minőségi bortermelés egyik meghatározó régiójává tette a Pannonhalmi borvidéket.  

A Pannonhalmi Borvidék központjában található a Pannonhalmi Apátság, amely a kereszténység, az európai kultúra, a szőlő- és borkultúra egyik honi bölcsőjének tekinthető. Az apátság 1996-ban ünnepelte fennállásának ezredik évfordulóját, és ugyanebben az évben felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára is. Az itteni borászatot a 2000-es évek elején az egri Gál Tibor szakértelmével valósították meg zöldmezős beruházásként az akkori legmodernebb technológia és divatos, de vidékre való szőlőfajták telepítésével.

Azóta több kisebb borászat (pl Cseri pincészet) termékei is feltűntek a boltok polcain, akinek borai minden alkalomra, jó ár-érték arányban, közízlést kiszolgálva, modern technológiákkal készülnek.

Rendezés: