Leírás
Finom, behízelgő főtt almás, illetve citrusos aromákkal indít. Szekunder jegyekként megjelenik az akác, a vanília és a virágos, fás elemek. Kerek, összetett, remek bevezető tétel a Dartigalongue-ház portfóliójába. A legfiatalabb összetevő 4 év fahordós élrelést kapott.
40 V/V% 0,7L
1817-ben, XVIII. Lajos uralkodása alatt született Pascal Dartigalongue. A Madiranhoz közeli Saint Lannes-i bortermelő családból származott, gyermekkorát a szőlőültetvények szívében töltötte, borral és „Eau-de-Vie”-vel körülvéve (így hívták annak idején Armagnac-ot). 1838 óta a Dartigalongue család kézműves armagnac-okat készít Nogaróban, Bas Armagnac (bor)vidéken. Azóta is a párlatház ugyanahhoz a családhoz tartozik, amely továbbra is kézműves módszerekkel készíti, érleli és házasítja a terroir legszebb borpárlatait az Armagnac régióban. A lepárlás tányéros alambikban történik, a hagyományos armagnac lepárlásra jellemző, alacsony alkoholfokú, folyamatos desztillációval a maximális aromák és komplexitás megőrzése érdekében. Az eau-de-vie érleléséhez használt tölgyfahordókat helyi kádároktól vásárolják, és többnyire helyi tölgyből készülnek. Ezek a hordók hozzájárulnak az ital autentikus, semmivel nem összetéveszthető ízéhez. Az érlelés egymás után két különböző típusú pincében történik: száraz pincék, amelyek csillapítják a tüzet a fiatal párlatban, majd a nedvesebb pincék, amelyek kerekséget és finomságot adnak. Több éves (egyes esetekben 40-50 éves) tölgyfahordós érlelés után a pincemester úgy dönt, hogy az alappárlatokat „bonbonne”-ba, azaz üvegballonba helyezi át, ahol már nem fejlődnek tovább.
Ennek a gondos és precíz érlelésnek az a célja, hogy kialakuljon a Dartigalongue Armagnac saját, a házra jellemző saját stílusa
1838-ban, Lajos Fülöp uralkodása alatt, Nogaróban telepedett le annak a 10 000 aranyfranknak köszönhetően, amelyet apja adott neki a családi vállalkozásból való részesedéséből, amelyet az idősebbekre kellett hagynia. Kezdete nehéz volt, de nagyon hamar megértette, hogy az armagnac exportra szánt termék. Hordóban árult italai Belgiumban, Hollandiában, Angliában, sőt már az USA-ban is piacra találtak.
A Dartigalongue család gondosan válogatja össze három fajta, az Ugni Blanc (gyümölcsösséget adó), a Baco 22A (az AOC Armagnacra jellemző ital-szerkezetet biztosító) és a Folle Blanche (a fineszt nyújtó) fehérboraiból készült színtelen alappárlatait (eaux-de-vie). Az eaux-de-vie (ejtsd: odevi) természetesen kizárólag Bas Armagnac terroir területéről származik, amelynek iszapos és homokos talaja finom és elegáns alapborokat ad, melyek elengedhetetlenek a jó minőségű Armagnac készítéséhez.