Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hírek

A Rajnai rizling szőlőfajta: nemzetközi hagyományok és magyar gyökerek
2025. 05. 12. 21:49:37

A Rajnai rizling szőlőfajta: nemzetközi hagyományok és magyar gyökerek

A Rajnai rizling, vagy nemzetközi nevén Riesling, a fehér borok egyik legnemesebb és legváltozatosabb képviselője. Száraztól az édesig, pezsgőtől a késői szüretű desszertborokig szinte minden stílusban megtalálható, miközben hűen tükrözi a termőhely egyedi adottságait. Ebben a cikkben bejárjuk a fajta történetét Németországtól Franciaországig, megismerjük az osztrák és magyar borvidékek sajátosságait, valamint betekintünk a Crémant d’Alsace pezsgőkészítés titkaiba. Emellett kiemelünk néhány magyar termelőt, például a Cseri Pincészetet, és útmutatást adunk a borrendelés online lehetőségeihez.

A fröccsborok világa: válaszok a tökéletes fröccskészítés titkaira
2025. 05. 02. 12:57:16

A fröccsborok világa: válaszok a tökéletes fröccskészítés titkaira

A fröccs, a bor és szódavíz harmonikus párosa, a magyar nyarak egyik szimbóluma. Ez az ital nem csupán szomjoltó, hanem kultúrtörténeti jelentőséggel is bír, hiszen a 19. század óta szerves része a magyar gasztronómiának. A tökéletes fröccs azonban nem csupán a keverési arányok kérdése, hanem az alapbor minőségétől is függ. Ebben a cikkben feltárjuk, mely borok alkalmasak fröccskészítésre, melyek kerülendők, és hogyan változik a fröccsfogyasztás Magyarországon és a környező országokban.

A Kéknyelű – a Balaton-felvidék borászatainak rejtett kincse
2025. 04. 23. 22:10:23

A Kéknyelű – a Balaton-felvidék borászatainak rejtett kincse

A Kéknyelű nem csupán egy szőlőfajta, hanem a Badacsonyi borvidék és a Balaton-felvidék borászati örökségének élő szimbóluma. Ez az őshonos magyar fehérborszőlő a vulkanikus talajokon, a bazalttömbök árnyékában érleli egyedi karakterű borait, amelyeket a világ más tájain hiába keresnénk.
A világ egyik legnagyobb borvidéke, a francia Languedoc
2025. 04. 18. 15:04:31

A világ egyik legnagyobb borvidéke, a francia Languedoc

Dél-Franciaország legnagyobb borvidéke, Languedoc-Roussillon a világ izgalmasabb és változatosabb bortermelő régiói közé tartozik. Itt a mediterrán klíma, a gazdag történelem és a sokszínű szőlőfajták együttese páratlan borélményt kínál. Ebben a cikkben bemutatjuk a dél-francia borvidékek főbb régióit, jellemző szőlőfajtáit, bortípusait, valamint érintjük a habzóborok és bio borok szerepét is.

A világ borpárlatai - Cognac, Armagnac, brandy
2025. 04. 02. 17:46:43

A világ borpárlatai - Cognac, Armagnac, brandy

Közös jellemzőjük, hogy mindegyik bizonyos - általában helyi - szőlőfajták borának lepárlásával és a párlat hordós érlelésével készül. Ugyanakkor ahány ország, annyi szokás...

A bor ajándékozás művészete: útmutató a tökéletes borválasztáshoz
2025. 03. 27. 17:11:10

A bor ajándékozás művészete: útmutató a tökéletes borválasztáshoz

Egy palack bor évszázadok óta az egyik legkedveltebb ajándék, amely örömet szerez mind az adományozónak, mind a megajándékozottnak. Személyes, elegáns és sokrétű választás, amely számtalan alkalomhoz illő lehet. A megfelelő ajándék bor kiválasztása azonban gyakran kihívást jelent, különösen azok számára, akik kevésbé jártasak a borok világában. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan válasszunk bort ajándékba, nemek szerint, milyen csomagolásban adjuk át, honnan szerezzük be, és milyen kulturális különbségek figyelhetők meg a hazai és nyugat-európai ajándékozási szokásokban.

Mindent a borkóstolásról: a hazai és a külföldi trendek, kóstolótípusok és személyi feltételek
2025. 03. 17. 12:23:12

Mindent a borkóstolásról: a hazai és a külföldi trendek, kóstolótípusok és személyi feltételek

A szakmai borkóstolás egy olyan élvezetes és egyben szakszerű tevékenység, amelyben a borok minőségét, jellemzőit és értékeit vizsgáljuk. A hazai és külföldi trendek, olykor szigorú szabályok, valamint a különböző kóstolótípusok (bírálatok) egyaránt fontos szerepet játszhatnak a bor minősítésében legyen az egy egyszerű baráti összejövetel vagy egy nemzetközi borverseny. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a borkóstolás személyi feltételeit, a legjobb napszakot a kóstolásra, az ajánlott ételeket, valamint a pontozási rendszereket is.

Unikális, már-már szakrális borvidékünk, a Badacsony
2025. 03. 10. 15:29:58

Unikális, már-már szakrális borvidékünk, a Badacsony

Badacsony. Kétség kívül Magyarország egyik unikális, sőt szakrális helye. Ritkaság, hogy minden tényező, a terroir, az egyedi fajták, a Balaton hőkiegyenlítő hatása, a szőlővel foglalkozó emberek elhivatottsága és persze a bort felszippantó turizmus ennyire egységes komplexet alkosson.

Mit érdemes tudni a rozékról?
2025. 02. 23. 14:19:17

Mit érdemes tudni a rozékról?

Vannak, akik rajonganak érte, mások "kutyát-macskát ráhordanak", egyesek nyári szomjoltóként, vagy fröccsalapként tekintenek rá. Tehát megosztó bortípus, de a véleményalkotáshoz vajon mindent tudunk róla?
Sauvignon blanc, a "zöldbor"
2025. 02. 06. 13:35:16

Sauvignon blanc, a "zöldbor"

Rendkívül gazdag, intenzív és laikusok számára is könnyen értelmezhető aromatikával rendelkezik. Amatőr borfogyasztók számára a következő lépcsőfok lehet az Irsai Olivér után, ugyanakkor a borértők, sommelier-k is szeretik divatos és ételekhez is jól párosítható habitusa miatt