Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Francia pezsgők: Champagne, Crémant, Blanquette – készítés, fajták és különbségek

Francia pezsgők: Champagne, Crémant, Blanquette – készítés, fajták és különbségek

A francia pezsgők a világ legelismertebb pezsgőitalai közé tartoznak, a nevük mára egyet jelent az eleganciával és ünnepi hangulattal. Ebben a cikkben bemutatjuk a pezsgőkészítés módszereit, a főbb pezsgőfajtákat – Champagne, crémant és blanquette – valamint az ezekhez felhasznált szőlőfajtákat és az érlelés szerepét. Emellett kitérünk arra is, mi a különbség a pezsgő és a prosecco között, hiszen sokakban felmerül ez a kérdés. Olvasson tovább, hogy megtudja, miben rejlik a francia pezsgők különlegessége, és hogyan érdemes válogatni közöttük akár borrendelés online során is.

A pezsgőkészítés fő módszerei
A pezsgők készítése során alapvetően két eljárást különböztetünk meg: a hagyományos palackos erjesztést (méthode traditionnelle) és a tartályos erjesztést (Charmat-módszer). A hagyományos eljárás lényege, hogy a már kierjedt alapborhoz cukrot és élesztőt (tirázslikőrt) adnak, majd palackba zárják. Ebben a palackban megy végbe a másodlagos erjedés, melynek során szén-dioxid keletkezik és finom buborékok alakulnak ki a borban. A pezsgőt ugyanabban a palackban érlelik a seprőn (elhalt élesztőn), amelyben később forgalomba kerül – ez idő alatt alakulnak ki a pezsgő jellegzetes ízei és aromái. Az így, palackban erjesztett pezsgők hosszabb érlelést kapnak a seprőn, ami gazdagítja az ital élesztős, pirítósos (toastos), kalácsos jegyeit.

Ezzel szemben a Charmat (tank) eljárásnál a második erjedés hatalmas, nyomásálló acéltartályokban zajlik le. Az ilyen módszerrel készülő pezsgők általában gyümölcsösebbek, kevésbé komplexek, viszont nagy mennyiségben és kedvezőbb áron állíthatók elő.

A prosecco esetében például ezt a tartályos technológiát alkalmazzák – erről később még szót ejtünk. Fontos megemlíteni egy harmadik, ősi módszert (méthode rurale vagy ancestrale vagyis a Pet Nat) is, amelynél az erjedés egy részben kierjedt bort palackoznak le, és a palackban fejeződik be az erjedés. Ezt a technikát használták a legelső pezsgők elkészítéséhez is: a hagyomány szerint 1531-ben a dél-franciaországi Limoux közelében a Saint-Hilaire apátság bencés szerzetesei készítettek először szénszerűen pezsgő bort ilyen módon, jóval megelőzve a Champagne vidék későbbi pezsgőit.

Francia pezsgőfajták: Champagne, Crémant, Blanquette
Franciaország több régiójában készítenek pezsgőt, de három fő pezsgőfajta emelkedik ki: a Champagne, a Crémant és a Blanquette de Limoux. Ezek mind méthode traditionnelle eljárással készülnek, mégis különböző területek, szőlőfajták és hagyományok jellemzik őket.

 

Champagne Gimonnet francia pezsgő | Borrendelés online

 

Champagne – a pezsgők királynője
Champagne a pezsgő hazájának számít, és csakis a északkelet-franciaországi Champagne régióban készülhet pezsgő ezen a néven. A termelést szigorú előírások szabályozzák, és minden Champagne hagyományos, palackos erjesztéssel készül. A másodlagos erjedés közvetlenül a palackban zajlik, és az ezt követő hosszú seprőn érlelés adja a Champagne jellegzetes finom buborékait és kellemes, élesztős, pirított kenyérre emlékeztető aromáit.

A szabályok szerint az érlelési idő nem évjáratos (NV) Champagne-oknál minimum 15 hónap, míg az évjáratos (millésimé) tételeknél legalább 3 év (gyakran 4-10 év) érlelés szükséges a pincékben. A Champagne hagyományosan három szőlőfajtából készülhet: Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier házasításából.
Léteznek azonban blanc de blancs pezsgők, melyek kizárólag Chardonnay-ból készülnek, illetve blanc de noirs, amelyek csak kék szőlőből (Pinot Noir/Meunier) készülnek. Pierre Gimonnet & Fils Champagne: A Champagne pezsgők között kiemelkedő példa a Pierre Gimonnet & Fils családi pezsgőház terméke. A Gimonnet pezsgők Premier Cru besorolású Côte des Blancs dűlőkről származó Chardonnay-ból készülnek (tehát blanc de blancs stílusúak), és palackban erjesztve, hosszan érlelve érik el elegáns karakterüket. Egy ilyen Champagne-ban a friss gyümölcsös aroma mellett diszkrét autolízises (élesztős-seprős) jegyek is megjelennek, harmonikus savakkal és tartós, apró buborékokkal.
A Pierre Gimonnet & Fils pezsgők kiválóan példázzák, hogy a nagy nevű pezsgőházakon túl is léteznek magas minőségű, egyedi stílusú Champagne-ok.

Crémant – Franciaország pezsgői Champagne-on túl
A crémant olyan francia pezsgő, amely nem Champagne tartományban készül, de hasonló, hagyományos palackos erjesztéssel. Számos francia borvidék készít crémant-t saját nevén: például Crémant d’Alsace (Elzász), Crémant de Bourgogne (Burgundia), Crémant de Loire (Loire-völgye) és Crémant de Limoux (Dél-Franciaország) csak hogy a legismertebbeket említsük. A crémant pezsgők kedvezőbb árúak, mint a Champagne, ugyanakkor minőségi alternatívát kínálnak. Minden crémant borvidék a saját helyi szőlőfajtáit használja fel a pezsgőkészítéshez a klasszikus Chardonnay és Pinot fajták mellett. Például az Elzászi crémant alapja gyakran a Pinot Blanc (de engedélyezett az Auxerrois, Riesling, Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir is), míg a Loire-völgyi crémant fő szőlője a Chenin Blanc, Burgundiában pedig a Champagne-hoz hasonlóan Chardonnay és Pinot Noir dominál. A közös nevező, hogy a pezsgők tradicionális módon, palackban erjednek és érlelődnek, bár általában rövidebb ideig (minimum 9 hónapig) seprőn tartva, így némileg könnyedebb, gyümölcsösebb profilú italok a legtöbb crémant pezsgők. Mégis, egy jó crémant elegáns és üde pezsgésű, remekül adja vissza termőhelye jellegzetességeit. Ráadásul a crémant kiváló ár-érték arányú választás lehet ünnepi alkalmakra is, ha a Champagne költséges lenne.
.
Blanquette de Limoux – a legrégibb francia pezsgő
A Languedoc régióban, dél-Franciaországban fekvő Limoux városa a pezsgőkészítés egyik történelmi bölcsője. Itt készül a Blanquette de Limoux, amely nevét a helyi Mauzac szőlő leveleinek fonákján megjelenő fehér „deres” árnyalatról kapta. A blanquette a 16. század óta létező pezsgőfajta: a feljegyzések szerint ez a világ legrégebbi pezsgője, melyet 1531-ben állítottak elő először Limoux-ban a Saint-Hilaire apátság szerzetesei.
A mai Blanquette de Limoux is hagyományos eljárással készül, és legalább 9 hónapig érlelik palackban, azonban jellegét főként a Mauzac adja meg. Szabályai szerint a házasításnak minimum 90% Mauzac szőlőt kell tartalmaznia, a fennmaradó részt pedig Chenin Blanc és Chardonnay teheti ki.
Ennek köszönhetően a limoux-i pezsgő egyedi, gyümölcsös és kicsit rusztikusabb karakterrel bír a champagne-hoz képest. Gyakran fedezhetünk fel benne zöldalmás, virágos, sőt frissen vágott füves aromákat is, melyeket egyes tételeknél enyhe cidres beütés egészít ki.

Albert Doulet blanquette francia pezsgő

 

Albert Doulet Blanquette de Limoux: Kiváló példa a limoux-i pezsgőkre az Albert Doulet Grande Réserve Brut. Ez a száraz francia pezsgő 90% Mauzac, 5% Chardonnay és 5% Chenin Blanc házasítása, tehát hűen követi a hagyományos blanquette receptjét. Az Albert Doulet pincészet nagy múltra tekint vissza a régióban, és pezsgője remekül szemlélteti a Mauzac szőlő karakterét. Illatában élénk zöldalma és citrusfélék dominálnak, melyeket friss füves jegyek és enyhe almaboros (cidre) tónus egészít ki. Ízében üde savakkal és harmonikus struktúrával találkozunk, buborékjai finoman pezsegnek. A Blanquette de Limoux nemcsak történelmi érdekesség, de napjainkban is izgalmas alternatíva a híresebb pezsgők mellett – különösen azok számára, akik kedvelik a mediterrán stílusú, gyümölcsös pezsgőket.

Mi a különbség a pezsgő és a Prosecco között?
Gyakori kérdés a pezsgők világában, hogy mi a különbség a pezsgő és a Prosecco között. A válasz több tényezőben rejlik: elsőként is földrajzi eredetben és szőlőfajtában. Míg a pezsgő (különösen a Champagne) Franciaországban készül többnyire Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier szőlőkből, addig a Prosecco Északkelet-Olaszország terméke, és fő szőlőfajtája a Glera.
A másik nagy különbség a készítési módszer: a francia pezsgők többnyire palackos erjesztésűek, ezzel szemben a Prosecco esetében a másodlagos erjedés tipikusan zárt tartályban zajlik le (Charmat-módszer).
Ennek eredményeképpen az olasz Prosecco stílusa frissebb, illatosabb és lágyabb, aromáiban a zöldalma, körte, fehér virágok és mézédességre emlékeztető jegyek dominálnak. A prosecco általában fiatalon, friss állapotában a legélvezetesebb, és nem jellemző rá a hosszú palackos érlelés – szemben a komoly francia pezsgőkkel, melyek gyakran éveket töltenek a pincében. Összességében tehát a pezsgő (Champagne vagy crémant) és a Prosecco közti különbség a származási hely, a felhasznált szőlőfajták, a gyártási eljárás és az ebből fakadó ízvilág terén mutatkozik meg. Míg a francia pezsgők általában komplexebbek, toastos jellegűek és hosszabban érleltek, addig a Prosecco a gyümölcsös könnyedséget és a fiatalos frissességet képviseli.

Összegzés
A francia pezsgők változatos világa a Champagne eleganciájától a crémant-ok sokszínűségén át a limoux-i blanquette történelmi bájáig terjed. Mindegyik pezsgőfajta saját karakterrel bír: a Champagne a kifinomult, hosszú érlelésű pezsgők etalonja, a crémant a terroir-jegyeket hordozó, megfizethető alternatíva, míg a Blanquette de Limoux a tradíció és eredet megtestesítője. Érdemes felfedezni mindegyiket, hiszen a pezsgőkészítési módszerek és szőlőfajták különbségei izgalmas ízélményeket tartogatnak. Akár a francia pezsgők királynőjét, a Champagne-t választjuk, akár egy karakteres crémant vagy egy egyedi limoux-i pezsgőt, garantáltan emlékezetes pillanatokat szerezhetünk velük. Ma már pedig a kiválasztott pezsgőket könnyedén be is szerezhetjük – a borrendelés online lehetőségével néhány kattintással az otthonunkba rendelhetjük e nemes italokat, hogy méltó módon koccinthassunk bármilyen ünnepi alkalmon.

Kapcsolódó tartalmak